CAREERDATE

Cykl Fachowo o pracy w biurze karier

Za nami udział w "Projekcie NAUKOWIEC"

2017-11-02

W dniach 24-26.10.2017 Stowarzyszenie ABK wzięło udział w „Projekcie NAUKOWIEC” (edycja w Warszawie). „PROJEKT NAUKOWIEC” to inicjatywa polskiej sieci EURAXESS, członka europejskiej sieci wspierającej mobilność naukowców, która działa od 2004 r. Jej inspiracją stała się debata nad zmianami dotyczącymi polskiej nauki i szkolnictwa wyższego oraz europejskiej polityki w zakresie rozwoju zawodowego młodych naukowców.

Głównym celem projektu jest wskazanie i uświadomienie młodym adeptom nauki jak ważne jest planowanie własnego rozwoju i jak zróżnicowane elementy składają się na satysfakcjonującą karierę.

Pierwszego dnia warszawskiej edycji wydarzenia Agata Zarzycka zabrała głos w temacie  „Akademickie Biura Karier – jak doktorant/młody naukowiec może skorzystać z ich potencjału w planowaniu kariery”, następnie wspólnie z Julitą Muchą poprowadziły stoliki dyskusyjne „Skuteczna autoprezentacja młodego naukowca w dokumentach aplikacyjnych i serwisach społecznościowych”.

Drugiego dnia projektu Ewa Kluczek-Woźniak i Agnieszka Skowrońska poprowadziły warsztat „Naukowiec w sektorze prywatnym. Strategie efektywnego działania”.

Trzeci dzień to warsztat „Zarządzanie marką młodego naukowca” zrealizowany przez Julitę Muchę i Agatę Zarzycką. Więcej o edycji warszawskiej (materiały i zdjęcia z poszczególnych wydarzeń) znajdziecie na stronie: http://warszawa.projektnaukowiec.pl/

Wydarzenie w Warszawie zorganizował Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE we współpracy z Uniwersytetem Warszawskiem oraz Centrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii PW.