Przewodnik dla Łowcy Praktyk i Pracy na targach pracy!

2012-10-04

Drogi Łowco Praktyk i Pracy!

Oddajemy w Twoje ręce krótki przewodnik, który pozwoli Ci zaplanować swoją wizytę na  Targach Pracy. Zaplanuj swój pobyt szczegółowo, aby efektywnie je wykorzystać i osiągnąć swoje cele szybko i przyjemnie!

1. Określ maksymalnie trzy cele, które chcesz osiągnąć odwiedzając targi. Zastanów się, czego potrzebujesz najbardziej? Czy szukasz wyłącznie ofert rekrutacyjnych i kontaktu bezpośredniego z Pracodawcami? Czy może potrzebujesz rozwiać swoje wątpliwości w rozmowie z  doradcą zawodowym, który np. pomoże Ci stworzyć dopasowane do Twoich kompetencji CV? Czy chcesz nauczyć się czegoś nowego podczas szkoleń? A może zastanawiasz się, czy rozpocząć własną działalność gospodarczą albo chcesz ugruntować swoją wiedzę z zakresu Prawa Pracy?

2. Odwiedź sekcję poświęconą Wystawcom na naszej stronie internetowej targów  oraz rozpocznij wizytę na targach od przejrzenia egzemplarza katalogu. Dowiesz się z tych materiałów, jakie firmy będą prezentować swoje oferty. W Informatorze znajdziesz m.in. prezentacje Pracodawców, To pomoże Ci zaplanować swoje odwiedziny na targach i ułatwi Ci poruszanie się po obiekcie.

3. Wstępna selekcja firm pozwala na stworzenie listy wystawców, których koniecznie należy odwiedzić, tj. najbardziej interesujących i zgodnych z Twoimi oczekiwaniami. Należy do nich iść w pierwszej kolejności i zarezerwować czas na ewentualne aplikowanie, wypełnianie kwestionariuszy czy rozmowy.

4. Warto z myślą o wybranych pracodawcach przygotować swoje CV i zabrać je ze sobą na targi. Warto je zostawić u rekrutera nawet wtedy, gdy jesteśmy proszeni o aplikowanie poprzez serwis internetowy. To pozwoli pracodawcy Cię zapamiętać. Ponadto CV pomoże Ci przy rzetelnym wypełnianiu formularzy aplikacyjnych, gdybyś był/a o to poproszony/a na miejscu.

5. Pracodawcy przygotują z myślą o odwiedzających różnorodne materiały i upominki. Warto je zbierać i czytać na spokojnie w domu, jednakże mogą Ci one sprawić wiele kłopotu, jeżeli musisz je trzymać w rękach. Dlatego pamiętaj, aby wziąć solidną torbę, by komfortowo przemieszać się w tłumie i nie trzymać w rękach niezliczonych ilości rzeczy. Staraj się zbierać materiały informacyjne przydatne do jeszcze lepszego przygotowania Twojej aplikacji lub zabłyśnięcia podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

6. Przygotuj się i pokaż, że jesteś zainteresowany firmą. Zawczasu opracuj sobie listę ewentualnych pytań do wybranych pracodawców, aby szybko i sprawnie znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Targi pracy to jedyna okazja, aby bez stresu i w nieformalnej atmosferze porozmawiać o tym, jak pracuje się w firmie, jakie są wymagania lub wdać się w krótką pogawędkę o merytorycznych aspektach stanowiska czy branży. Nie wstydź się zapisywać sobie kluczowych dla Ciebie informacji w notesie. Kto wie - może rekruter zapamięta Cię?;) A może Ty mu przypomnisz  o Waszej wymianie myśli w swoim liście motywacyjnym?: )

7. Warto prosić Pracodawców o wizytówki, konkretne e-maile i telefony do osób odpowiedzialnych za rekrutację. Zaoszczędzisz sobie czasu i wysiłku próbując skontaktować się z konkretną osobą odpowiedzialną za nabór, a także wysyłania CV do anonimowego adresata.

8. Warto na końcu odwiedzić również firmy, które na pierwszy rzut oka są poza Twoimi zainteresowaniami czy profilem zawodowym. Być może pojawi się jakaś niespodzianka w postaci nowych możliwości, zaskakującej oferty pracy, czy nowego użytecznego kontaktu. Targi pracy to także okazja do inspiracji i dowiedzenia się, co w "rynku pracy" aktualnie piszczy. To taki barometr aktualnego rynku pracy - wymagań, trendów, oczekiwań, jakości ofert w danym czasie. Przyrzyj się jak w soczewce trendom na rynku pracy i wybierz dla siebie najlepiej!

9. Pamiętaj! Targi pracy to doskonały sposób na nawiązanie pierwszego kontaktu Pracodawca – Kandydat, ale to dopiero wstęp do właściwego procesu rekrutacyjnego. Zwróć uwagę, aby jak najszybciej skontaktować się z Pracodawcami, którzy zaprosili Cię do udziału w rekrutacji. Dlatego zarezerwuj sobie czas po targach na formalne zgłoszenie swojego udziału w rekrutacji. Dobrze jest mieć zaktualizowane CV już przed targami i następnego dnia – wyprzedzając stosunkowo dużą konkurencję – przesłać aplikację na ręce pracodawcy i/lub wypełnić inne formalne wymagania. To pokaże Twoją determinację i zaangażowanie.

10. Targi Pracy są imprezą masową, która pochłania wiele czasu i sił odwiedzających. Przemierzysz kilka kilometrów w alejkach targowych, więc nie zapomnij wziąć ze sobą wygodnych butów, a także drobnej przekąski i butelki wody lub soku, które pozwolą Ci uzupełnić zużytą energię: )