Konkurs "Zaprojektuj fotel przyszłości" rozstrzygnięty

2016-03-14

Estetyka, innowacyjność oraz ekologia, połączone z dbałością o komfort i bezpieczeństwo kierowcy na najwyższym poziomie – to cechy jakimi wyróżnia się fotel przyszłości, autorem którego jest polski student – konstruktor!

Na początku lipca, na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w Uniejowie, odbyło się uroczyste spotkanie Kapituły Honorowej, w skład której wchodzi kadra zarządzająca firmy Kongsberg Automotive Pruszków oraz Jury Honorowego konkursu, składającego się z przedstawicieli największych wyższych uczelni technicznych w Polsce. W trakcie kilkugodzinnych obrad, po zapoznaniu się ze wszystkimi zgłoszeniami oraz gorącej dyskusji, wybrano najlepsze projekty. Zwycięzcami konkursu „Innovate with Kongsberg Automotive. Choose your automotive career path” są inżynierowie z trzech polskich wyższych uczelni technicznych.

Najlepsi z najlepszych

Pierwsze miejsce zajął Gabriel Michalski z Politechniki Łódzkiej, za projekt podgłówka. Tym samym otrzyma on nagrodę pieniężną w wysokości 5 000 PLN oraz roczny staż w Kongsberg Automotive Pruszków i wizytę w jednym z zagranicznych oddziałów Kongsberg Automotive. Pomysłem na innowacyjną konstrukcję fotela samochodowego, zawierającym nowatorskie rozwiązania w zakresie zawieszenia, siedziska, oparcia oraz zagłówka, zagwarantował sobie drugie miejsce Paweł Lasek z Wydziału Elektrycznego Politechniki Śląskiej. W nagrodę odbędzie roczny płatny staż w podwarszawskim Pruszkowie oraz otrzyma nagrodę pieniężną – 4000 PLN. Trzecie miejsce zajęli studenci z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie – Hubert Gajdziński i Bartosz Gulczyński. W swojej pracy konkursowej przedstawili propozycję zastosowania korkowego rdzenia w konstrukcji siedzenia samochodowego oraz systemy regulacji fotela, a także jego strefowego ogrzewania. Wyróżnienie to gwarantuje dwójce inżynierów praktyki w firmie oraz 2000 PLN. – Jesteśmy otwarci na młodych, pomysłowych oraz ambitnych ludzi, gotowych do ciągłego rozwoju zawodowego w branży motoryzacyjnej, dlatego dla zwycięzców zaoferowaliśmy m.in. możliwość odbycia stażów i praktyk, a nawet wyjazd do jednego z zagranicznych oddziałów firmy – podkreśla Grzegorz Kasperczyk, Innovation and New Technology Leader Kongsberg Automotive Pruszków.

Cztery miesiące konstruktorskich zmagań

Konkurs „Innovate with Kongsberg Automotive Pruszków. Choose your automotive career path” ruszył w marcu br. i trwał cztery miesiące. Powstał, aby dać możliwość młodym, polskim inżynierom, pokazania swoich talentów oraz zademonstrowania swoich umiejętności w tworzeniu niestandardowych rozwiązań, które mogą być wykorzystane w przyszłości przy produkcji najlepszych foteli samochodowych. – Pomysł innowacyjnego rozwiązania zagłówka zwycięzcy, to również zwrócenie uwagi na dbałość o nasze kręgosłupy. Młody inżynier zaprezentował tu, jak odciążyć kręgi szyjne. Dotychczas żaden z producentów nie zastosował tego rozwiązania – tłumaczy dr inż. Mariusz Stegliński z Politechniki Łódzkiej.

Prace konkursowe prezentowały wysoki poziom. Jeszcze raz okazało się, że mamy bardzo twórczych i pomysłowych młodych inżynierów. Głównymi kryteriami oceny projektów były: innowacyjność, możliwość zastosowania praktycznego oraz złożoność pracy. Jury zachwyciło się wyjątkową kreatywnością oraz nieszablonowym podejściem studenta Politechniki Łódzkiej, ponieważ wykonał prototyp swojego rozwiązania i „przetestował” go. Świadczy to o pasji młodego człowieka, jak również inżynierskim podejściu w szukaniu nowych rozwiązań i innowacji.

To bezcenne cechy w pracy inżyniera, który nie czeka, aż ktoś pokaże rozwiązanie problemu, tylko sam je kreuje, a potem wdraża. Pozostałe nagrodzone prace również charakteryzowały się dużą oryginalnością oraz wysokim poziomem merytorycznym, co świadczyło o dużej wiedzy ich autorów oraz zaangażowaniu w projekt – mówi Grzegorz Kasperczyk, Innovation and New Technology Leader Kongsberg Automotive Pruszków.Laureat drugiego miejsca, Paweł Lasek, wykorzystał w swoim projekcie konstrukcje biomimentyczne – postanowił szukać rozwiązań wykorzystując naukę zajmującą się podpatrywaniem rozwiązań w naturze i adaptowaniem ich do potrzeb praktycznych. – Jest to projekt bardzo ciekawy i uważam, że Kongsberg Automotive w przyszłości wykorzysta w swoich konstrukcjach jego wybrane elementy – mówi dr hab. inż. Barbara Kulesz, Politechnika Śląska, Wydział Elektryczny Politechniki Śląskiej. Natomiast inżynierowie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie zaproponowali oryginalną konstrukcję fotela, regulowanego, która stanowi połączenie ekologii i zaawansowanej techniki, m.in. wykorzystując kompozyty i włókna węglowe. Zaprojektowany przez nich fotel, pozwala ponadto na dopasowanie go do kierowcy i pasażera, przez co można bardziej komfortowo i bezpieczniej podróżować.

Stowarzyszenie ABK objęło konkurs swoim patronatem.